Parhaat ilmaiset lisäosat WordPressiin vuonna 2021

Parhaat lisäosat WordPressiin

Kuten varmaan jo tiedät niin WordPressiin on saatavilla erilaisia lisäosia mutta mitä ne ovat ja mitä niistä kannattaa käyttää?

Mihin lisäosia yleensä tarvitaan?

Lisäosat ovat olennainen osa WordPressiä, koska niiden avulla toteutetaan erilaisia sivuston kannalta olennaisia toimintoja ja toiminnallisuuksia.

Lisäosilla toteutettavia toimintoja ovat esimerkiksi:

 • yhteydenottolomakkeet
 • hakukoneoptimointi
 • kuvien optimointi
 • pagebuilderit eli sivuston muokkaamista helpottavat toiminnot
 • sivuston nopeuden optimointi
 • varmuuskopiointi ja tietyt muut ylläpitoa helpottavat toiminnot
 • tapahtumakalenteri
 • …ja paljon muuta

WordPressiin on saatavilla tällä hetkellä noin 50 000 lisäosaa (jep, 50 tuhatta), joten mukaan mahtuu paljon hyviä mutta myös paljon huonoja lisäosia.

Mitä lisäosien valinnassa pitää muistaa?

Lisäosista voisi helposti luoda vaikka kokonaisen verkkokurssin mutta tässä erittäin tiivistetty tietopaketti lisäosien valintaan ja etsintään liittyvistä asioista.

Huonot lisäosat ovat tietoturvariski, joten valitse ja käytä lisäosia…

 • joiden viimeisin päivitys on julkaistu 6 tai 12 kuukauden sisällä
 • joilla on useita arvioita, joiden keskiarvo on mielellään vähintään 4,5
 • joilla on paljon eli useita tuhansia käyttäjiä

Pidä lisäosat päivitettyinä – vanhentuneet lisäosat ovat myös tietoturvariski ja voivat aiheuttaa ristiriitatilanteita ja toimintahäiriöitä

Poista kaikki turhat ja testaamasi lisäosat kokonaan (eli älä pelkästään poista käytöstä)

***

Mitkä ovat tämän hetken parhaat ja tarpeellisimmat ilmaiset lisäosat?

Tässä artikkelissa listaamani lisäosat ovat kaikki ilmaisia ja niistä on hyötyä sekä aloitteville että jo muutamia WordPress-sivustoja tehneille.

Kirjoitan myöhemmin erillisen artikkelin sekä hieman enemmän ”edistyneemmille” käyttäjille suunnatuista lisäosista että maksullisista lisäosista.

Mutta sitten niihin ilmaisiin lisäosiin…

UpdraftPlus tai WPvivid Backup

Varmuuskopiointi on asia, joka kannattaa tai itse asiassa pitää ottaa käyttöön ja automatisoida heti sivustoprojektin alussa.

UpdraftPlussalla on yli 2 miljoonaa latausta ja viiden tähden arviot – eikä syyttä. Se toimii erittäin hyvin ja ilmainen versio sisältää ajastukset sekä pilvipalveluiden käytön.

WPvivid Backup on hieman uudempi tulokas mutta vaikuttaa erittäin hyvältä, joten kokeile vaikka molempia ja käytä sitä kumpi tuntuu helpommalta.

Rank Math – paras lisäosa hakukoneoptimointiin

Tämä on omasta mielestäni paras lisäosa sivuston hakukoneoptimointiin. Se on täysin ilmainen ja siinä on monia toimintoja, joita ei löydy muista ilmaisista SEO-lisäosista eikä edes kaikista maksullisistakaan.

Elementor – monipuolisin PageBuilder erittäin kattavalla ilmaisella versiolla

Markkinoilla on useita ns. sivunrakentimia eli pagebuildereita mutta Elementorilla on tällä hetkellä jo yli 4 miljoonaa käyttäjää, eikä suotta. Elementorin ilmaisversio on erittäin kattava ja Pro-version hinnat lähtevät 49 dollarista ja pientä maksua vastaan saa valtavan määrän ominaisuuksia ja toimintoja sekä uskomattoman paljon valmiita osioita ja sivupohjia.

Imagify – tehokas ja helppokäyttöinen lisäosa kuvien optimointiin

Imagifylla voit optimoida ilmaiseksi 25 megatavun (noin 250 kuvan) verran kuvia joka kuukausi. Imagify osaa muuttaa kuvat myös uuteen WebP-kuvamuotoon.

Imagifyllä on myös mielenkiintoinen palvelu, jossa voi testata kuinka paljon jollain tietyllä sivulla olevien kuvien koko voisi optimoida – kokeile tästä.

Maksullinen vaihtoehto on ShortPixel, josta on usein hyviä tarjouksia.

Duplicate Post – sivujen ja artikkelien kopiointi säästää paljon aikaa

Vaikka sivun tai artikkelin kopiointi ei välttämättä heti tunnu tarpeelliselta niin kyseessä on todella kätevä ja tarpeellinen lisäosa, jolla voit kopioida artikkeleita, sivuja tai itse luotuja sisältötyyppejä (eli custom post typeja) todella helposti. Yli 3 miljoonaa aktiivista asennusta kertoo aika paljon tämän lisäosan hyödyllisyydestä.

WP Fluent Forms – helppokäyttöinen lisäosa lomakkeiden luontiin

Fluent Forms erittäin monipuolinen ja ilmainen lisäosa lomakkeiden laatimiseen ja ilmaisessa versiossa on helppo vedä- ja pudota muokkaustoiminto ja valmiita mallipohjia.

Peruslomakkeita voi tehdä myös Elementorin Pro-versiosta löytyvällä Form Builder -toiminnolla.

WP Fastest Cache – selkeä ja tehokas välimuistilisäosa

Välimuistin käyttö on yksi tehokkaimmista tavoista nopeuttaa sivustosi latautumista. Tilastot osoittavat, että nykykäyttäjät eivät viihdy hitaasti latautuvilla sivuilla, joten kun sivustosi on valmis, asenna ennen julkaisua WP Fastest Cache ja ota kaikki toiminnot käyttöön (ja poista combine css ja combine js, jos ne aiheuttavat ongelmia) ja anna käyttäjien nauttia huomattavasti nopeammin latautuvasta sivustosta.

***

Toivottavasti näistä lisäosavinkeistä on sinulle hyötyä tulevissa WordPress-projekteissasi.

Jos sinulla on joitakin luottolisäosia tai listasta puuttuu mielestäsi joku ehdottoman tarpeellinen lisäosa, kerro siitä kommentoimalla tätä artikkelia.

Kommentoi tai lähetä kysymys

Haluatko lisää WordPress-vinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Liity WP-koulun sähköpostilistalle niin saat loistavia WordPress-vinkkejä säännöllisesti sähköpostiisi.

Tietojasi ei käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen - lue tietosuojaseloste

Scroll to Top