WordPressin artikkelit ja sivut – 8 eroa ja asiaa, jotka sinun on hyvä tietää

WordPressin sisällöt jakautuvat (mediatiedostojen lisäksi) oletuksena kahteen ryhmään:

  • sivuihin, ja
  • artikkeleihin

eli toisin sanoen, WordPressillä voi luoda joko artikkeleita (post) tai sivuja (page).

Sisältöjen näyttämisen sekä sivuston toimivuuden ja ylläpidon kannalta on erittäin tärkeää, että osaat käyttää sivuja artikkeleita oikein, kun luot sivustollesi sisältöä.

Väärät sisältötyypin valinnat nimittäin tarkoittavat, ettet välttämättä pysty näyttämään sisältöjäsi siinä muodossa kuin haluat.

***

Käyn tässä kirjoituksessa läpi WordPressin artikkeleiden ja sivujen tärkeimmät erot ja niiden käytännön merkitykset.

Jos et siis ole vielä perehtynyt WordPressin sielunmaisemaan kovin syvällisesti etkä aina osaa päättää, kannattaako sisältö tehdä artikkelina vai sivuna, niin tämä artikkeli on juuri sinulle, koska…

Tämän artikkelin luettuasi tiedät:

  • Kaksi tärkeintä kriteeriä, jotka määrittävät milloin sisältö kannattaa luoda artikkelina ja milloin sivuna
  • Millä muilla tavoilla artikkelit (posts) ja sivut (pages) poikkeavat toisistaan

***

 

WordPressin sivujen ja artikkelien lyhyt yhteenveto ja kaksi tärkeintä valintakriteeriä

WordPressin sivut ja artikkelit eroavat toisistaan seuraavilla merkittävillä tavoilla:

1) Artikkeleilla on julkaisupäivä, joka näytetään oletuksena myös artikkelien yhteydessä ja artikkelien listauksissa

Jos siis haluat kirjoittaa ajankohtaisen blogiartikkelin, jonka julkaisun ajankohdalla on merkitystä, luo ja kirjoita se artikkelina.

Esimerkiksi tämä teksti on kirjoitettu artikkelina ja sen julkaisupäivämäärä näkyy artikkelin yläreunassa ja listausnäkymässä.

Sivuilla puolestaan ei ole (kävijöille näkyvää) julkaisupäivämäärää eli sivut ovat tarkoitettu pysyvän ja pääosin muuttumattoman sisällön tuottamiseen. Hyviä esimerkkejä sivuista ovat esimerkiksi Ota yhteyttä- tai Yrityksen tiedot -sivut (ks. esimerkki täältä). Näillä ei ole järkevää tai perusteltua näyttää julkaisupäivämäärää, koska se ei anna mitään lisäarvoa ja kyseisten sisältöjen tulisi olla näkyvillä koko sivuston olemassaolon ajan.

Tärkeä valintakriteeri 1: perustasolla voidaan siis sanoa, että

  • Tee WordPressissä artikkeli, kun luot ajankohtaisia kirjoituksia, joilla on julkaisupäivämäärä

  • Käytä sisältötyyppinä sivua, kun luot “ajatonta” pysyvää sisältöä, jonka julkaisupäivällä ei ole niin suurta merkitystä eikä sitä tarvitse näyttää

On myös hyvä muistaa, että molempia sisältöjä – artikkeleja ja sivuja – pystyy päivittämään vaikka joka päivä eli sivunkaan sisältöjä ei hakata mihinkään kivitauluun eikä artikkelia tarvitse kirjoittaa uudestaan, jos jokin siinä oleva kohta muuttuu.

Lisähuomautuksena on kuitenkin sanottava, että myös artikkelien kohdalla kannattaa ehdottomasti pyrkiä siihen, että suuri osa artikkeleista on sisällöltään ns. ikivihreää eli ettei siinä olevat tiedot vanhene heti julkaisun jälkeen.

 

2) Artikkeleista voidaan luoda luettelo- tai koontinäkymiä (archive pages/views)

Jos haluat, että pystyt näyttämään tiettyjä sisältöjä luettelo- tai listausnäkyminä, sinun täytyy luoda yksittäiset sisällöt artikkeleina.

Yleisin esimerkki tästä on luonnollisesti blogi, johon kirjoitetaan yksittäisiä artikkeleita, joihin siirrytään yleensä blogin etusivulta, jossa artikkelit näkyvät jonkinlaisena luettelona tai listauksena.

Jos taas blogitekstit olisi kirjoitettu sivuina, niistä ei saataisi järkevästi minkäänlaista automaattisesti päivittyvää koontinäkymää vaan jokainen sivu täytyisi aina erikseen joko liittää valikkoon tai lisätä sivuston johonkin kohtaan linkiksi.

Esimerkki koontinäkymästä

Tärkeä valintakriteeri 2:

  • Jos haluat, että pystyt näyttämään sisältöjäsi myös luettelona tai koontinäkymänä, luo sisällöt artikkeleina

***

Muita artikkelien ja sivujen keskeisiä eroja

Artikkeleilla on siis julkaisupäivä ja sivuilla ei, ja artikkeleista voidaan luoda/näyttää myös koontinäkymiä ja sivuista ei. WordPressin artikkeleilla ja sivuilla on kuitenkin vielä muitakin eroja, joista kerron seuraavissa kohdissa hieman tarkemmin

 

3) Artikkelit voidaan luokitella kategorioihin mutta sivut luokitellaan pääsivuihin ja alasivuihin

Kun luot WordPressissa artikkelin, voit määrittää sille muokkausnäkymässä myös kategorian sekä avainsanoja.

Esimerkki kategorioista:

Kategoriat ja avainsanat helpottavat artikkelien hallintaa ja järjestelemistä sekä auttavat sivuston lukijoita löytämään heitä kiinnostavaa sisältöä.

WordPress luo jokaiselle kategorialle ja avainsanalle automaattisesti oman arkistosivun eli luettelo- tai koontisivun, jossa se näyttää kaikki kyseiseen kategoriaan kuuluvat tai tietyllä avainsanalla merkityt artikkelit – oletuksena aikajärjestyksessä eli viimeisenä julkaistu artikkeli ensin.

Katso esimerkiksi digimarkkinoinnin vinkkejä tarjoavan ShoutMeLoudin WordPress-kategorian sivu täältä.

Kun luot WordPressissä sivun, et voi käyttää kategorioita tai avainsanoja mutta voit luokitella pää- ja alasivuihin hierarkkisesti.

Käytännössä tämä tarkoittaa siis, että

  • sivut näkyvät  WordPressin ylläpitonäkymässä ”ryhmissä” eli ala- eli lapsisivut näkyvät niiden pääsivun alla
  • pää- ja alasivujen keskinäinen suhde näkyy sivun osoitteessa eli jos pääsivu on ”opetus” ja sen alasivu on ”lähiopetus”, voi Lähiopetus-sivun osoite olla wordpresskoulu.fi/opetus/lahiopetus  

 

4) Artikkeleilla voi olla erilaisia artikkelimuotoja (post formats) ja sivuilla puolestaan sivupohjia (templates) 

WordPressin artikkelille voi määrittää – kuitenkin käytössä olevasta teemasta riippuen – artikkelimuodon, joka vaikuttaa artikkelin ulkoasuun. Artikkelimuotoja ovat esimerkiksi  kuva, linkki, video, kuvagalleria jne. Lisätietoja eri teemojen tukemista artikkelimuodoista löydät esimerkiksi täältä

Sivuille puolestaan voidaan luoda ja määrittää ns. sivupohjia eli templateja. Käytettävissä olevat mallit riippuvat jälleen kerran käytössä olevasta teemasta ja löytyvät usein teeman kuvaustekstistä. Hyvin monessa teemassa on esimerkiksi sivupohja, jossa sivun ylä- ja alareuna jätetään kokonaan pois. Tämä ns. ”no header/footer” -pohja sopii hyvin esimerkiksi myynti- ja laskeutumissivujen tekemiseen, koska niissä ei edes haluta antaa käyttäjälle mahdollisuutta navigoida pois sivulta valikon kautta.

Aikaisemmin näiden artikkelimuotojen ja sivupohjien muokkaaminen onnistui jossain määrin teeman Mukauta-toiminnon kautta ja laajemmin ainoastaan  muokkaamalla teeman tai lapsiteeman tiettyjä php-tiedostoja eli vaati erittäin hyvää PHP-koodin osaamista.

Nykyiset vedä- ja pudota -tyyppiset Pagebuilder-sovellukset – kuten itse käyttämäni ja suosittelemani Beaver Builder ja sen lisätoiminto Beaver Themer – mahdollistavat kuitenkin vaikka kategoriakohtaisten tai avainsanakohtaisten näkymien muokkaamisen samoilla helpoilla toiminnoilla, joilla käyttäjä voi luoda mitä tahansa sisältöjä.

Edellä mainittua näkymien muokkaamista on esitelty lyhyesti WordPress-koulun YouTube-kanavan tällä videolla.

Pagebuilderien sivun tekemiseen ja suunnitteluun tarjoamia mahdollisuuksia tullaan puolestaan käsittelemään WordPress-koulun pian julkaistavassa blogikirjoituksessa ja/tai ohjevideossa.

 

5) Artikkelit näkyvät sivuston RSS-syötteessä mutta sivut eivät

WordPress-sivustojen RSS-syöte mahdollistaa sivun artikkelilistausten näyttämisen muilla sivustoilla.

Esimerkiksi Tilitoimisto Yritysterapian sivuilla on Uutisia yrittäjille -osio, jonka otsikot päivittyvät automaattisesti Taloushallintoliiton Yrittäjille-osion artikkelien RSS-syötteestä eli osio (Uutisia yrittäjille) päivittyy automaattisesti, kun Taloushallintoliiton Yrittäjille-sivuille julkaistaan uusi artikkeli.

Jos siis haluat antaa muille sivustoille mahdollisuuden sisällyttää omien sisältöjesi listauksia tai tarjota lukijoillesi mahdollisuuden sisällyttää artikkeleidesi otsikoita omalle sivustolleen, luo sisällöt artikkeleina, ei sivuina.

 

 

6) Artikkeleilla on (usein sivustolla näkyvä) kirjoittaja kun taas sivuilla ei

Artikkeleille tallentuu myös artikkelin kirjoittaja, joka näkyy usein myös – jälleen teeman asetuksista riippuen – artikkelin yhteydessä.

Tämän sivuston artikkeleissa kirjoittajaa ei (ainakaan toistaiseksi) näytetä, koska kirjoittajia on vain yksi.

 

***

Usein kysyttyjä kysymyksiä WordPressin artikkeleista ja sivuista

7) Onko sivuille tai artikkeleille määritetty mitään ylärajaa eli miten monta sivua tai artikkelia voin luoda?

Ei ole. Voit luoda sivustollesi niin monta artikkelia ja sivua kuin haluat.

Jos sisältöjä eli artikkeleja ja/tai sivuja on paljon, käytettävyyden kannalta on järkevää, että artikkelit luokitellaan eri kategorioihin ja sivuille rakennetaan looginen ja selkeä navigaatio.

Lisäksi isoilla sivustoilla kannattaa harkita myös hakutoiminnon ja hakukenttien käyttöä, minkä lisäksi navigaatioon voidaan lisätä myös sivuston rakennetta ja sisältöjä avaava sivukartta.

8) Voiko WordPressissä luoda muunlaista sisältöä kuin sivuja ja artikkeleja?

Kyllä voi.

Vaikka WordPressissä oli aluksi mahdollista luoda vain sivuja ja artikkeleja, nyt WordPressiin voi luoda itse uusia, ns. räätälöityjä sisältötyyppejä. Näistä räätälöidyistä sisältötyypeistä käytetään usein myös niiden englanninkielistä nimeä eli Custom Post Types tai lyhennettynä CPT.

Itse asiassa monet lisäosat, kuten vaikka Modern Triben erittäin suosittu Events Calendar -tapahtumakalenterilisäosa tai vaikka joku asunnonvälityslisäosa, luovat ”itse itseään varten” tällaisia räätälöityjä ja tarkkaan määritettyjä sisältötyyppejä, joihin niiden toiminta sitten perustuu. 

Monessa paikkaa kerrotaan, että räätälöidyt sisältötyypit ovat tarkoitettu ja niistä on hyötyä vain kovan luokan webkehittäjille ja että niiden käyttäminen vaatii paljon teknistä osaamista mutta tämä ei pidä (ainakaan minun mielestäni) enää paikkaansa.

Räätälöityjen sisältötyyppien luomisen ja käytön opettelusta on itse asiassa erittäin paljon hyötyä kenelle tahansa WordPress-käyttäjälle, joka haluaa kehittää omia taitojaan ja erottua edukseen monista muista WordPress-sivustojen tekijöistä.

Avaan räätälöityjen sisältötyyppien etuja ja hyötyjä tarkemmin hieman myöhemmin julkaistavassa blogikirjoituksessa ja/tai ohjevideossa mutta vastailen mieluusti kysymyksiin, joita voit laittaa vaikka kommenttina tai sähköpostilla osoitteeseen hannu@wordpresskoulu.fi tai WordPress-koulun Avoin opisto Facebook-ryhmässä.

 

Loppuyhteenveto WordPressin artikkeleista ja sivuista

Kerroin tässä artikkelissa monia WordPressin artikkeleiden ja sivujen välisiä eroja mutta ne kaksi tärkeintä kysymystä, joihin sinun tulee vastata tietääksesi kannattaako sinun luoda aikomasi sisältö artikkelina vai sivuna, ovat:

  1. Onko kyseessä ajankohtainen sisältö, jolle halutaan tallentuvan julkaisupäivämäärä, vai ”pysyvä” sisältö, jonka julkaisupäivämäärällä ei ole niin suurta merkitystä ja joka lisätään kenties sivun valikkoon omaksi kohteekseen? 

    Ajankohtainen sisältö => luo Artikkeli, ja ”Pysyvä” ja valikkoon lisättävä kohde => luo Sivu 

  2. Haluatko, että voit luoda sivustollesi ns. koonti- eli luettelonäkymiä sekä luokitella sisältöjä ja rajata edellä mainittuja luettelonäkymiä tarvittaessa kategorioiden ja avainsanojen avulla?

    Jos vastaus on kyllä => Luo sisältö artikkelina.

    Jos sisältö on ”oma itsenäinen asiansa”, se kannattaa todennäköisesti luoda sivuna.

Kommentoi tai lähetä kysymys

Haluatko lisää WordPress-vinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Liity WP-koulun sähköpostilistalle niin saat loistavia WordPress-vinkkejä säännöllisesti sähköpostiisi.

Tietojasi ei käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen - lue tietosuojaseloste

Scroll to Top